Toni Schumacher, futbol tarihinin bugüne kadar gördüğü en inişli çıkışlı kariyere sahip futbolcu denilebilecek bir hikâyeye sahiptir. Sıfırdan zirveye, zirveden yerin dibine, sonrasında tekrar yükseklere.
Doğumu ve Çocukluğu
Harald Anton Schumacher 6 Mayıs 1954 tarihinde, İkinci Dünya Savaşı sırasında adeta tamamen yerle bir olmuş Düren şehrinde dünyaya geldi. Ailesi çoğu Düren sakini gibi “akşam yemeğini sofraya zor koyan” denilebilecek seviyede yoksuldu. Schumacher çocukluğunda bakırcı çıraklığı da yapmıştır.
Altyapı
Schumacher futbol kariyerine Schwarz-Weiß Düren’ de başladı. Değişik mevkilerde, özellikle fiziği nedeniyle savunma ve forvet pozisyonlarında oynadı. Ancak koşmayı hiç sevmemesi yüzünden son çare olarak kaleye geçti. Kalede başarılı olan Schumacher, 16 yaşında, Alman Genç Milli Takımı’ na seçildi.
1972’de bölgesel bir kupa maçında Schwarz-Weiß Düren kalesinde, F.C. Köln’ e karşı 1-0 skor ile kaybetseler de maçın kahramanı Schumacher oluyordu. Bu maçta Köln teknik heyetinin ve yöneticilerinin dikkatini çekmişti. Bu sezon sonunda F.C. Köln ile profesyonel sözleşme imzaladı.
Köln – İlk Sezon ve “Toni” Adını Alması
Schumacher F.C. Köln’ deki ilk sezonu olan 1972-73 sezonunda Gerhard Welz‘ in yedeği olarak kaldı ve Bundesliga’ da forma giyemedi. İlk resmi maçına Almanya Kupası çeyrek final ikinci maçının 67. dakikasında Welz’ in yerine oyuna girerek çıktı. Köln o sezon Almanya Kupası finaline çıksa da, Düsseldorf’ ta oynanan finalde, Borussia Mönchengladbach’ a uzatmalarda 2-1 yenilerek elendiler.
Schumacher’ in “Toni” adını alması da bu sezon da oldu. “Toni” adını 1954 Dünya Kupası finalinde yaptığı kurtarışlarla Almanya’ nın, Puskas’ lı “efsane” Macaristan karşısında maçı 2-0 dan çevirip, 3-2 ile kupaya uzanmasında belki de en büyük pay sahibi olan, kalecisi Toni Turek’ e bir atıf olarak aldığı iddia edilse de bu bilgi yanlıştır. “Toni” halk arasında konuşulan Almancada “Anton” isminin kısaltılmış halidir. Toni Turek’ in de kimlik adı “Anton” dur. Ayrıca Toni Turek iddia edildiği gibi “bir Köln efsanesi” olmayıp, hiçbir zaman Köln forması giymemiştir.
Schumacher Köln’e geldiğinde, 1960-68 yılları arasında Köln kalesini koruyan Anton Schumacher ile karıştırılmamak için “Harald” adını kullanmış, bu defa da takımda kendisiyle aynı adı taşıyan stoper Harald Konopko ile karıştırılması nedeniyle, biraz da teknik ekibin zoruyla, ikinci adı olan “Anton” u, dolayısıyla bu ismin kısaltması olan “Toni” adını kullanmıştır.
1970 ler
1973-74 sezonunda Welz’ in sakatlığı sayesinde ilk Bundesliga maçına çıktı ve 90 dakika sahada kaldı. Ertesi hafta Türkiye’ de U.E.F.A. kupası ilk tur maçında Eskişehirspor deplasmanında hem ilk Avrupa Kupası maçına çıkmış, hem de Köln formasıyla ilk kez bir maçı gol yemeden tamamlamıştı. O haftasonu ligde Kickers Offenbach karşısında ilk kez bir Bundesliga maçını gol yemeden tamamlıyordu. O sezon Köln ligde 5. olurken U.E.F.A. Kupası’nda çeyrek final gördü.
1974-75 sezonunda Schumacher, Münster’ e transfer olan Welz’ in yerine takımın birinci kalecisi olurken, Köln kötü başladığı ve 5. hafta itibariyle sonuncu durumda olduğu ligi önceki sezonda olduğu gibi 5. bitiriyor, U.E.F.A Kupası’nda ise yarı finale kadar çıkıyordu. Schumacher ise ligde tüm maçlarda oynayarak kalesinde 51 gol görüyordu.
1975-76 sezonunda Köln yine alt sıralarda başladığı ligi 4. olarak bitiriyor, Schumacher ise ligde 26 maçta 33 gol yiyordu.
1976-77 sezonunda Köln geçmiş yılların aksine ilk altı seri galibiyetlerle liderlik koltuğunda otururken, 7. hafta Bayern Münih’ e 4-1 lik skor ile kaybetmiş sonrasında inişli çıkışlı bir performansla ligi 5. bitirmişti. U.E.F.A Kupası’ nda ise Top 16’ ya yükselen Köln, bu turda Oueens Park Rangers karşısında “deplasman golü” kuralının kurbanı olarak eleniyordu. Almanya Kupası’ nda ise bu sefer Hertha Berlin’ i geçerek kupayı kaldırdılar. Schumacher 27’si ligde olmak üzere toplamda 39 maçta forma giymiş, ligde 40, toplamda ise 51 kez topu kalesinde görmüştü.
1977-78 sezonunda Köln 13. haftada elde ettiği lig liderliğini, sezon sonuna kadar koruyarak şampiyonluğa ulaşıyor, Almanya Kupası’ nı da alarak çifte kupayla sezonu kapatıyordu. Schumacher ligdeki tüm maçlarda forma giyerken, kalesinden 41 kez topu çıkarıyordu.
1778-79 sezonunda Köln yine istikrarsız bir grafik sergileyerek ligi 6. sırada bitirirken, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı finalde o sezonun Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonu Nottingham Forest’ a eleniyordu. Schumacher ligde yine tüm maçlarda takımının kalesini koruyarak 47 gol yerken, Şampiyon Kulüpler Kupası’ nda ligden çok daha iyi bir performans gösteriyordu. Schumacher 26 Mayıs 1979 tarihinde, 25 yaşındayken, Alman Milli Takımı’nın kalesini ilk kez İzlanda’ ya karşı devre arasında, bu maçla milli takıma veda eden Sepp Maier’ in yerine oyuna girerek korumuştur.
1980 Avrupa Futbol Şampiyonası Şampiyonluğu
1979-80 sezonu Köln ligde yine 5. olurken, , Almanya Kupası’ nı finalde kaybediyordu. Schumacher ligde bir kez daha tüm maçlarda forma giyerken kalesinde 51 gol görüyordu.
Sezon sonu oynanan Avrupa futbol Şampiyonası’ nda ise kalede Norbert Nigbur‘ un olmasını isteyen Derwall’ in planlarını Nigbur’ un sakatlığı bozuyor, kale Schumacher’ e kalıyordu. Almanya turnuvada şampiyon olurken, Schumacher 4 maçta da Almanya’ nın kalesini koruyor, ikisi penaltıdan olmak üzere sadece 3 yiyerek uluslararası futbol kamuoyunun ilgisini üzerine çekiyordu.
1980-81 sezonuna Köln yine alt sıralardan başlıyor, sonradan toparlanarak ligi 8. bitiriyordu. U.E.F.A. Kupası’ nda ise yarı final görüyor, yarı finalde o senenin U.E.F.A Kupası şampiyonu İpswich Town’ a iki maçta da 1-0 lik skorlarla eleniyor, Almanya Kupası’ na ise ilk turda veda ediyordu. Schumacher yine ligde tüm maçlarda oynayarak 34 maçta 55 gol yiyor, U.E.F.A.’ da ise 10 maçta 9 gol yerken, 4 maçta kalesinde gol görmüyordu.
1981-82 sezonunda Bundesliga şampiyonluğunu önüne geleni ezip geçen Hamburg elde ederken Köln 2. sırada kalıyor, Almanya Kupası’ nda ise yine ilk turda eleniyordu. Schumacher bu sezon da tüm lig maçlarında forma giyerken, 34 maçta 38 gol yiyerek sezonun en az gol yiyen kalecisi oluyor, 12 maçta ise kalesini gole kapatıyordu.
Olaylı 1982 Dünya Kupası ve Battiston Vakası
Sezon sonu İspanya’ da düzenlenen Dünya Kupası için Alman Milli Takımı’ na çağrılan Schumacher bu turnuvada en çok tartışılan takımın, en başarılı ama en tartışmalı oyuncusuydu.
Almanya grup aşamasında ilginç bir şekilde bir üst tura çıktı. Grubun ilk maçında Cezayir’ e yenilen Almanya, ikinci maçta gurubun averaj takımı olarak “sıfır” çeken Şili’yi yenmişti. Avusturya’ nın Cezayir’ i, Cezayir’ in ise Şili’ yi yenmesiyle Almanya’ nın gruptan çıkma için tek şahsı kalmıştı: grubun son maçında Avusturya’ yı yenmek. Almanya’ nın 1 veya 2 farklı galibiyeti Avusturya’ nın da gruptan çıkması demekti.
Maçta Almanya 10. dakikada Horst Hrubesch’ in kafa vuruşuyla 1-0 öne geçti. Bu dakikadan sonra iki takım oyuncuları da sahada dolaşıp durdu, göstermelik cılız ataklarla zaman geçirdi. Sonuçta Germen ırkının iki ülkesi dayanışmayla bir üst tura çıkarken, olan tarihinin belki de en büyük başarısını yakalamak üzereyken averajla ülkesine dönen Afrika temsilcisi Cezayir’ e olmuştu.
F.I.F.A maçı araştırma kararı aldı. Ortada çok aleni bir “hatır şikesi” vardı ancak, iki ülke takımının yöneticilerinin veya oyuncularının bu maç öncesi biraraya gelmişliği yoktu. F.I.F.A toplantısından sadece bu tip olayların bir daha yaşanmaması için bundan sonra, turnuvalarda aynı gruptaki takımların son maçlarının, aynı gün ve aynı saatte oynanması kararı çıktı.
İkinci tur guruplardan da son maçta İspanya’ nın İngiltere’ye taktığı çelme sayesinde çıkarak yarı finale yükselen Almanya’ nın yarı finaldeki rakibi Platini’ li Fransa’ ydı. Maçta ikinci yarının daha ilk atağında Platini’ nin ara pasında Almanya defansının arkasına sızan Fransız stoper Patrick Battiston, bir anda Schumacher ile karşı karşıya kaldı. Schumacher tehlikeyi sezmiş, rakibinin kaleyi görüş açısını kapatmak için, her zaman yaptığı gibi kalesini terketmişti. Battiston topu aşırmak isterken bunu anlayan Schumacher zıplayarak hızla Battiston’ a çarptı.
Pozisyon sonrasında Battiston’ un dişleri ve kaburgaları kırılmış yerde hareketsiz yatıyordu. Başta Platini olmak üzere bütün Fransız oyuncular Battiston’ un başındaydı. Schumacher ise kalesine dönmüş, “Bir şey yok. Devam.” dercesine hareketler yapmaktaydı. Fransızların Schumacher’ e tepkisiyse ancak penaltı noktası mesafesindendi. Hiçbir Fransız oyuncu Schumacher ile yüzyüze gelmeye cesaret edemiyordu. Hakemin faul bile vermemiş olması da olayların üzerine tüy dikmişti.
Devam eden 1-1 ile uzatmaya giden maçın uzatma dakikalarında Fransa maçı 3-1’ e getirdi. Ancak Almanlar kendilerine özgü geri dönüşlerden birini daha yaparak skoru 3-3’ e taşıdı ve maç penaltılara kaldı. Penaltılarda maçın kahramanı Schumacher’ di. İki penaltı kurtararak ülkesini finale taşıyan Schumacher, kendisine Battiston durumu bildirildiğinde “Sorun yok. Dişlerini ben yaptırırım.” diye cevap vererek koca bir çam devirdi.
Zaten Avusturya maçındaki Germen dayanışması, “Nazi” yakıştırmasına neden olmuşken, Battiston olayından sonra Schumacher’ e “Kasap”, “Sevilla Canavarı” gibi lakaplar takıldı. 1982’ de bir Fransız gazetesinin yaptığı “Fransızların en çok nefret ettiği Alman” anketinde, Schumacher, Hitler’ e açık ara fark atarak birinci oldu.
Schumacher yıllar sonra 27 Şubat 2012 tarihinde Fransız Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, yıllar geçse de bu olaydan ve maç sonu verdiği demeçten çok üzgün olduğunu ve Battiston’ u sakatlamak istemediğini söyleyerek: “Onu sakatlamak kalemden açılmadım, aynı pozisyon yine olsa, yine aynı şekilde hareket ederim. O pozisyonda golü önlemenin tek yolu buydu. Pozisyondan sonra Battiston’ un yanına gidemezdim. Tigana bana çok ağır küfürler ediyordu. Kendimden korktum. Eğer Battiston’ un yanına gitseydim, kesin Tigana ile yüzyüze gelir ve onunla kavga eder, belki de Almanya ve Fransa arasında çıkacak bir savaşın sebebi olurdum. Ben maçın Battiston’ dan sonrasını ‘Acaba onu öldürdüm mü?’ diye düşünerek oynadım.” demiştir.
Gerçekten pozisyon izlendiğinde Schumacher’ in, Battiston çarpacağını anladığı anda havada yön değiştirdiği açıktır. Battiston da aynı hissiyatla kendini yana çekmiş ama ikisi de aynı tarafa yönelince çarpışma kaçınılmaz olmuştur.
Finalde İtalya ile karşılaşan Almanya kupayı 3-1 ile kaybederken fatura Battiston vakası nedeniyle Schumacher’ e kesilmişti. Oysa turnuvada 7 maçın tamamında kalede olan Schumacher 12 yemesine rağmen, yarı finalde kurtardığı iki penaltıyla takımın finale adeta sürükleyerek götürmüştü.
1982-83, 1983-84 Sezonları ve 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası
1982-83 sezonunda Köln abone olmuşçasına ligi 5. Bitirirken, U.E.F.A. Kupası’ nda başarı gösteremiyordu. Tek teselli Schumacher’ in kariyerindeki 3. Almanya Kupası’nı kaldırmasıydı. Yine tüm lig maçlarında kalede olan Schumacher bu sezon 42 gol yedi.
1983-84 sezonunda Schumacher, 6. Haftadaki Mannheim maçı öncesi teknik direktör Rinus Michels tartışarak kadro dışı kalıyor ve Bundesliga’ da aralıksız 213 maç oynama rekorunu sonlandırıyordu. Yine de Schumacher bu maç dışında lige tüm maçlarda forma giyerken Köln, sezonu 6. bitiriyor, katıldığı Kupa Galipleri Kupası ve Almanya Kupası’nda başarılı olamıyordu. Schumacher ise ligde 33 maçta 55 gol yerken 10 maçta kalesini gole kapatıyor ve Almanya’ da “yılın futbolcusu” seçiliyordu.
Sezon sonu Fransa’ da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’ nda Almanya sürpriz bir şekilde sadece 2 gol atabilerek gruplardan çıkamıyordu. Schumacher ise 3 maçın tamamında Almanya kalesindeydi ve sadece 2 gol yiyerek ve Rudi Wöller ile birlikte ülkesinin gururunu kurtaran adam oluyordu.
1984-85 ve 1985-86 Sezonları
1984-85 sezonu Schumacher’in Köln formasıyla ligde rekoru kırdığı sezon oldu. Schumacher o sezon ligde 34 maçta 66 gol yedi. Köln ise ligi 3. bitirirken, kupada bir varlık gösteremiyor, U.E.F.A. kupasında ise çeyrek finalde İnter’ e eleniyordu.
1985-86 sezonu Schumacher’ in Köln formasıyla düzenli olarak oynadığı son sezon oldu. Köln bu sezon ligi alışılanın aksine 13. sırada tamamlamasına ve kupada ilk turda elenmesine rağmen U.E.F.A Kupası’ nda tarihi bir başarı elde ederek finale çıkıyor, ama kupayı Real Madrid’e kaptırıyordu.
Schumacher profesyonel kariyerinin tek kırmızı kartını bu sezon ligde, 24. haftadaki Bayern Münih maçında gördü. Ligde 33 maç oynadı ve 57 gol yedi. Gol yemeden sadece 4 maç bitirebildi. Buna rağmen U.E.F.A. Kupası’ nda ve sonrasında Dünya Kupası’ nda gösterdiği başarılı performansı ona kariyerinde ikinci kez Almanya’ da “yılın futbolcusu” ödülünü getiriyordu.
1986 Dünya Kupası
Meksika’ da düzenlenen Dünya Kupası öncesi Schumacher milli takımı bırakacağını acıkmıştı. Bu açıklama Beckenbauer ile arasını açsa da, kadrolar çoktan F.I.F.A.’ ya bildirilmişti. Almanya kupadaki final hariç maçlara Schumacher’ in kaptanlığında çıktı. Dört yıl önceki gibi kevgirden farksız Alman savunması ümit vermiyordu. Almanya’ yı gruptan çıkartan olay ise, grubun puansız takımı İskoçya’ nın Uruguay’ a çelme takmasıydı.
Almanya Top 16’ da Fas’ ı son dakika golüyle geçerken Schumacher’ e fazla iş düşmüyordu. Çeyrek finalde rakip ev sahibi Meksika’ ydı. Özellikle ikinci yarı Meksika, Alman savunmasını elini kolunu sallaya sallaya geçiyor, ama her seferinde Schumacher duvarına tosluyordu. Penaltılara kalan maçta yarı finale çıkan Alman takımında herkes, kritik kurtarışlarla maçı penaltılara sürükleyen, üstüne iki penaltı kurtaran “Kaptan” a koşuyordu.
Yarı finaldeki Fransa maçında, Alman defansı yine rakip forvetlere büyük ikramlarda bulunuyordu. Ama Fransızlar ikramı geri çeviriyor, “Hadi atayım bari.” diyerek kaleyi buldukları pozisyonlarda ise Schumacher “Hayır.” diyordu. Bu sefer Alman forvetleri işlerini yaparak 2-0 ile adlarını finale yazdırırken maçın kahramanı yine “Kaptan Toni” idi.
Final maçında rakip Arjantin, kaptan ise Rummenigge idi. Schumacher bu sefer kolundaki kaptanlık bandının eksiliğinden mi bilinmez, sanki Arjantin mafyası onu kaçırıp yerine bir benzerini koymuş gibiydi. Önce yan topta boşa çıkarak kendisine yakışmayacak bir gol yedi. Sonra defansın arkasına sarkıtılan bir topta ikinci gol geldi. Almanya çoğu zaman yaptığı gibi ikinci yarı skoru 2-2’ ye getirdi. Belki yeni bir “Bern Mucizesi” gelecekti. Ancak bu sefer son golü atarak kupayı alan Arjantin’ di. Son golde Schumacher karşı karşıya pozisyonda bir an tereddüt etti ve açıyı kapatamadı.
Finali kaybedilmesinde etkili olmasına rağmen Almanya’ da kimse Schumacher’ i dört yıl önceki gibi darağacına çekmedi. Herkes Schumacher’ in özellikle yapılan ciddi defans hatalarına rağmen Almanya’ yı adeta yakasından çekerek finale kadar taşıdığının bilincindeydi.
Schumacher turnuvada 7 maç oynayıp, 3’ ü finalde olmak üzere 7 gol yemiş, 3 maçta ise kalesini gole kapatarak Maradona’ dan sonra turnuvanın en iyi oyuncusu seçilmişti.
1986-87 Sezonu ve Anpfiff Vakası
1986-87 sezonunda Köln ligde 5. hafta itibariyle son sıraya düşerken teknik direktör Georg Keßler kovuluyor, yerine Christoph Daum getiriliyordu. Ligde 18. haftaya kadar düzenli olarak forma giyen Schumacher ligin devre arasında kariyerinin en önemli kırılma anını yaşadı.
Uzun zamadır üzerinde çalıştığı “Anpfiff” ( Türkçeye ‘Ve Maç Başlıyor’ olarak çevrilmiştir.) adlı otobiyografik kitabını yayınlayan Schumacher adeta kendi idam sehpasını tekmeliyordu. Eserinde Alman Milli Takımı’ nda kimlerin doping kullandığını, kimlerin kumara düşkün olduğu, kilerin kampa kadın getirdiği gibi mahrem konulardan bahsetmesi Alman spor kamuoyu tarafından “vatana ihanet” olarak görülmüştü.
Sadece ligin ikinci yarısının ilk maçında Bochum’ a karşı forma giyen Schumacher için bu maç Köln formasıyla çıktığı son maç oldu. Sezonun geri kalanında kadroya alınmayan Schumacher bu sezon ligde 18 maçta forma giyerek, 25 gol yerken, 7 maçta gol yemiyor, ama Köln formasıyla en parlak istatislikleri elde ettiği sezonun ortasında kadro dışı kalıyor, sezon sonunda ise takımdan kovuluyordu.
29 Ekim 1986’ da İspanya ile oynanan maçta son kez Almanya’ nın kalesini koruyan Schumacher “Anpfiff” Vakası yüzünden bir daha milli davet almadı.
1987-88 Sezonu – Schalke ile Dibe Çöküş
Schumacher Köln’ den kovulunca 1987-88 sezonu için Schalke 04 ile anlaştı. Lige 3 maçta 3 mağlubiyet ile başlayan Schalke, sonradan toparlansa da 24. hafta itibariyle üst üste yenilgiler alarak girdiği düşme hattından çıkamayarak ligi son sırada bitirdi.
Schumacher ligde 33 maçta forma giyerken takımın ağlarında gördüğü 84 golün 77’ sini yiyordu. Schalke taraftarı suçlayacak adam arıyordu ve Schumacher’ i günah keçisi ilan etti.
Fenerbahçe’ de Yeniden Doğuş
Schalke’ de kâbus ötesi bir sezon yaşayan ve takımın ligden düşmesinin sorumlusu gösterilerek buradan da kovulan Schumacher, Gelsenkirchen’ den ayrılarak Köln’ e döndü. Futboldan mental olarak iyice kopmuştu. Futbolu bırakmayı düşünürken Almanya’ da yatırımlar yapan Türk işadamları ve Köln’ de kalabalık olan Türk nüfusun ileri gelenleri aracılığıyla Fenerbahçe’ nin yaptığı teklif ilgisini çekti. Almanya’ da değil futbol oynamak, sokağa zor çıkar duruma gelen Schumacher teklifi kabul ederek İstanbul’ un yolunu tuttu.
Türkiye’ de çok büyük ilgi gören Schumacher gelir gelmez Fenerbahçe’ nin kaptanı olmuştu. “Kaptan” ligin ilk beş haftasını gol yemeden tamamlıyordu. Sezon sonunda Fenerbahçe Schumacher’ in kaptanlığında 103 gol atarak efsanevi bir şampiyonluk kazanırken, “Kaptan” takımının ligde oynadığı 35 maçın tamamında kalesindeydi. (Samsunspor 20. haftada oynayacağı Malatyaspor deplasmanına giderken geçirdiği trafik kazası nedeniyle sezonun ikinci yarısındaki maçlara çıkamamıştı.) Bu maçlarda sadece 27 gol yiyerek kariyerinde ilk defa maç başına yenilen gol istatistiklerinde, 1 gol ortalamasının altına iniyor, 14 maçı ise gol yemeden bitiriyordu. Türkiye Kupası’ nda ise finalde Beşiktaş’ a kaybettiler.
1989-90 sezonunda Schumacher “Hepatit B” hastalığına yakalanarak 3’ ü derbi maçı olmak üzere 13 maçta sahaya çıkamıyor, bu 3 derbiyi de kaybeden Fenerbahçe şampiyonluktan oluyordu. Schumacher bu sezonda 21 maçta 18 gol yerken, 9 maçı gol yemeden bitirdi.
1990-91 sezonu Fenerbahçe ve Schumacher için kötü bir sezon olurken, takım ligi ancak 5. sırada bitiriyor, Schumacher ise ligde oynadığı 28 maçta kalesinde 45 gol görüyordu.
Jübile
Schumacher 1990-91 sezonu sonrası futbolu bırakacağını açıkladı. Jübilesinin gelirinin bir çocuk hastanesinin yapımına gideceğini söyleyerek, kapı kapı dolaşıp bilet satmaya başladı.
Schumacher’ in ilk jübile maçı 4 Haziran 1991’ de, Köln’ den takım arkadaşı Bernd Schuster’ in forma giydiği Atletico Madrid ile İnönü Stadında oynandı. Maçı yönetmesi için bizzat Schumacher tarafından, Köln’ de oynadığı dönemde bir maçta kafa kafaya bir tartışma yaşadığı ve bu tartışma görüntülerinin, o dönemde moda olan futbol dergilerinin kapaklarında yer alan, F.I.F.A. kokartlı eski Alman hakem Dieter Pauly çağrıldı. Stadın elektriklerinin kesilmesi nedeniyle sadece 60 dakika oynanarak büyük bir rezalete sahne olan, protokol tribününde dönemin T.F.F. başkanı Şenes Erzik’ in zor anlar yaşadığı maç 3-3 berabere bitti. Maçın ilk 15 dakikasında oynayan, yaşanan elektrik rezaleti yüzünden soyunma odasında ağlayan Schumacher maç sonunda tekrar çıktığı sahayı 20.000 seyircinin alkışları arasında, sırtında Türk milli takımının formasıyla, Fenerbahçe bayrağı sallayarak terketti.
İkinci jübile maçı 27 Temmuz 1991’ de Schumacher’ in yakın arkadaşı, kaleci Raimond Aumann’ ın takımı Bayern Münih ile İzmir Atatürk Stadı’ nda oynandı. Geçen maçtaki acı tecrübe nedeniyle bu kez gündüz oynanan maçı Fenerbahçe 3-2 kazanırken Schumacher yine 15 dakika forma giydi.
Bayern Münih ile Geri Dönüş ve İade-i İtibar
Bayern Münih 1991-92 sezonunda önce yedek kaleci Sven Scheuer’ in, ligin 6. haftasında Raimond Aumann’ ın sakatlanması nedeniyle maçlara amatör takım kalecisi Gerald Hillringhaus ile çıkmak zorunda kalmıştı. Aumann’ ın ricacı olmasıyla Bayern Münih formasını giyen Schumacher, oynadığı 8 maçta 11 gol yerken, 3 maçta kalesini gole kapatıyordu. Bayern taraftarı Schumacher’ in performansından o kadar memnun kalmıştı ki, Alman punk gurubu Knochhenfabrik, onun için marş bile bestelemişti.
Schumacher bu dönemde “Anpfiff” Vakası nedeniyle Almanya’ da kaybettiği itibarını geri kazandı. Toni’ nin 1987’ de “Defol Toni!” tezahüratları arasında son maçını oynadığı Rhein Energie Stadion 14 Nisan 1992’ de, Almanya Karması ile Köln Karması arasında oynanan jübile maçında “Toni Schumacher” tezahüratları ve alkışlarla inliyordu.
Ancak bu jübile Türkiye’ de, Schumacher’ in vadettiği çocuk hastanesiyle ilgili hala bir girişimde bulunmamış olması nedeniyle bazı spor yorumcularından tepki gördü.
Kaleci Antrenörlüğü ve Dortmund ile Son Bir Maç
Schumacher futbolu bıraktıktan sonra, 1992-93 sezonunda Schalke 04’ te, 1993-94 sezonunda Bayern Münih’ te 1994-95 ve 1995-96 sezonlarında Borussia Dortmund’ ta kaleci antrenörü olarak görev yaptı. Dortmund ile yaptığı sözleşme antrenör-oyuncu sözleşmesiydi ve Schumacher kaleci antrenörlüğünün yanı sıra takımda üçüncü kaleci pozisyonundaydı.
1995-96 sezonunda Dortmund ligde son maça çıktığında şampiyonluğu garantilemiş durumdaydı. Ligde herhangi bir amacı kalmayan Freiburg ile oynanan ve adeta All Star Şöleni havasında geçen son maçta, Freiburg’ da 76. dakikada yapılan oyuncu değişikliğiyle orta saha oyuncusu Maximilian Heidenreich yerine yedek kaleci Stefan Beneking oyuna girerken, kaleci jörg Schmadtke forvete geçerek takımının ikinci golünün asistini yaptı. 88. dakikada ise Dortmund taraftarlarının Westfalenstadion’ u yerle bir edecek güçteki alkışları arasında son maçı için oyuna giren 42 yaşındaki Schumacher, hem kariyerinin ikinci Bundesliga şampiyonluğunu kazanıyor, hem de “Bundesliga’ da şampiyonluk yaşayan en yaşlı oyuncu” ünvanını elde ediyordu.
Schumacher 10 yıl önce kaybettiği itibarını fazlasıyla geri kazanmıştı.
Teknik Direktörlük ve Son Kovulma
Dortmund’ da 1996-97 ve 1997-98 sezonlarında yardımcı antrenör olarak görev yapan Schumacher, 1998-99 sezonu başında “Bundesliga 2” takimlarından Fortuna Köln’ ün teknik direktörlüğüne getirildi. Sezona seri galibiyetlerle başlayan Fortuna Köln sonraki haftalarda düşüşe geçerek ligi düşme hattının bir sıra sütünde 14. olarak bitirdi. Sonraki sezon 15 haftada 3 galibiyet, 5 beraberlik ve 8 yenilgi alarak ligin dibine demir attı. 16. haftadaki 5-1’ lik skorla kaybedilen Mannheim maçı Schumacher’ in teknik direktörlük kariyerinin son maçı oldu. Maç sonrası kulüp başkanı tarafından kovuldu.
2000-2004 yılları arasında Bayer Leverkusen’ de kaleci antrenörü olarak çalışan Schumacher, 2003-04 sezonu sonunda biten sözleşmesini yenilemedi ve bir daha antrenörlük yapmadı.
İş Hayatı, Köln’ de Yöneticilik ve Televizyon Yorumculuğu
Antrenörlük kariyerine son vermesinin ardından Schumacher Alman H.D.I Sigorta firmasının yönetim kurulu üyesi ve Türkiye operasyonlarından sorumlu yöneticisi olarak iş hayatına atıldı. Şu an halen bu firmada aynı görevini sürdürmektedir.
23 Nisan 2012’ de yaplan F.C. Köln Olağanüstü Kongresi’ nde Werner Spinner kulüp başkanı seçilirken Toni Schumacher de başkan yardımcılığına seçilmiştir. Schumacher 8 Eylül 2019’ da bu görevinden ayrılmıştır. Halen Alman Z.D.F. televizyon kanalındaki spor programlarında yorumculuk yapmakta, Türk ve Alman gazete ve televizyonlarına röportajlar vermektedir.
Kalecilik Özellikleri
Schumacher oynadığı dönemde günümüz futbolunda kaleciler için aranan nitelik olan, defansın arkasına atılan toplarda kalesinden çıkarak müdahale etmesi, çağdaşları Meksikalı Jorge Campos ve Kolombiyali Rene Higuita gibi dengesiz hareketler yapmasa da, o dönemde özellikle “Battiston Olayı” sonrası kendisine “Deli Toni” lakabının takılmasına neden olmuştur.
Schuamcher’ in her maç öncesi ayağını çime sürterek kale çizgisinin dikine çizgiler çekmesi, ülkemizde başta Rüştü Reçber olmak üzere pek çok kaleciye örnek olmuştur. Bu çizgiler Schumacher’ in iyi yer tutmasının kaynağı olmuştur. Bütün topların kucağına gelmiş gibi görünmesi aslında Schumacher’ in çok iyi yer tutmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca birebir pozisyonlarda kalesinden çıktığı zaman rakibinin şut açısını çok iyi kapatması yine bu çizdiği çizgiler sayesindedir.
Schumacher aynı zaman eliyle oyun kurmasıyla ünlüdür. Çoğu kalecinin elle topu yetiştiremediği mesafelere, üstelik doğru oyuncuya topu göndermesi onu ayrı bir seviyeye taşımıştır.
Fenerbahçe’ de oynadığı süre zarfında saha içi ve saha dışındaki profesyonelliğiyle Türkiye’ de o dönemin genç kalecileri için rol model olmuştur. Ayrıca sahada kimi zaman taktığı şapkalarla ilgi çekmiştir.
Schumacher kariyerinde kazandığı büyük başarılar ve oynadığı dönemde çoğu futbol otoritesi tarafından “dünyanın 1 numarası” olarak gösterilmesine rağmen, kariyerinde sadece Fenerbahçe formasıyla 1988-89 sezonunda maç başına 1’ den az gol yemiştir.
1982 ve1986 Dünya Kupalarında, kalesinde Schumacher varken finalde kaybeden Almanya, 1990 Dünya Kupası’ nı ise finalde son şampiyon Arjantin’ i geçerek kazandı. Ancak Schumacher bu kupayı evinden izledi. Schumacher kariyeri boyunca 2 Dunya Kupası, 1 U.E.F.A. Kupası, 2 Almanya Kupası ve 1 Türkiye Kupası finali kaybetmiştir.
Toni Schumacher, Türkiye’ deki çoğu futbol otoritesi için “Türkiye’ ye gelmiş ilk dünya markası oyuncu”dur.