Elüs yani elektronik ürün senedi en anlaşılır tabiri ile lisanslı depolarda yer alan ürünleri temsil etmek amacıyla çıkarılan elektronik belgelerdir. Bu sistemin temel amacı tarım ürünlerinde fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu belgelerde yer alan işlemler Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından elektronik ortamda saklanır. Aynı zamanda senetlerin yetkili ticaret borsalarında satışa çıkabilmesi de mümkündür.
Bankalar tarafından elüs teminatlı olarak kredi verilmektedir. Bu kredilerin amacı üreticilerin kısa dönemli nakit ihtiyaçlarını elektronik ürün senetleri ile karşılayabilmelerini sağlamaktır. Verilen kredinin vadesi genellikle en fazla on iki ay olup bu sayede kısa sürede ve kolay bir şekilde nakit elde edilebilir.
Elektronik Ürün Senedi (Elüs) Özellikleri
Ürününü hemen satmak istemeyen ya da depolama için yeri olamayan üreticilerin tercih ettiği elektronik ürün senedi iyi bir ambar özelliği olmasının yanı sıra iyi bir yatırım aracı olarak da kabul edilir. Bu sayede çiftçilerin ürünleri değerini yitirmeden sağlıklı bir ortamda ve devlet garantisi altında muhafaza edilir. Bunu kullanmaya başlayabilmek için söz konusu ürünlere yönelik bankada yatırım hesabı açılır ve mudi için kayıtlar bu hesap üzerinden yapılır. Lisanslı depoya ne kadar ürün teslim edilirse o miktarda elektronik ürün senedi basılır. İlerleyen dönemlerde çiftçi ürünün istediği zaman satabilme olanağına sahiptir. Bu sayede nakliye masrafından da kurtulan üretici pek çok avantaj elde edecektir.
Elüs piyasasında işlem gören ürünlere bakıldığında bunlar arasında arpa, çavdar, buğday, soya fasulyesi, çeltik, pamuk, mercimek, nohut, zeytin ve mısır yer almaktadır. Bu ürünlerin her biri lisanslı depoculuk sistemi güvencesi altına alınır. Her bir ürün için ürün kodları belirlenmekte olup bunların başında ülkeyi temsil edecek TR eklenir ve kod toplam 12 haneden meydana gelir. Diğer adı ISIN kodu olarak da bilinen ürün kodları menkul kıymet tanımlama kodudur ve uluslar arası standartlara uygun şekilde oluşturulur.
Ziraat Bankası Elüs Karşılığı Kredi
Ürününü lisanslı depolara teslim eden çiftçilere özel olarak verilen Ziraat Bankası elüs karşılığı kredi senedin en fazla yüzde 75’i oranında verilir. Kredi için banka şubelerinden başvuru kabul edilmekte olup Ziraat Bankası internet sitesi üzerinden en yakın şubeye kolayca ulaşılabilir.
Elüs kapsamında olan ürünler bankanın anlaşmalı olduğu lisanslı depolara teslim edilir. Bu uygulama sayesinde çiftçiler vergi avantajı, daha kolay ticaret, ürünleri gerçek değeri üzerinden pazarlama, standartlara uygun kalite ve sınıf tasnifi, sağlıklı ve güvenilir ortamlarda depolama ve saklama gibi avantajlar elde ederler.
Çiftçi belgesi, nüfus cüzdanı, krediye karşılık gösterilecek teminatla alakalı belgeler, tarımsal işletmeyi tevsik edici belgeler ve bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerin son üç yılına ait gelir tablosu ve bilançosu Elüs karşılığı kredi için gerekli belgeler arasında yer alır. Tarımsal işletmeyi tevsik edici belgeler arasında kira kontratı, tapu kaydı ve buna benzer belgeler vardır.
Denizbank Elüs Karşılığı Kredi
Bir varant türü olan elektronik ürün senedi (elüs), lisanslı depo işletmesi tarafından oluşturulur ve o lisanslı deponun bağlı olduğu ticaret borsasında alınıp satılabilir. Denizbank tarafından sunulan elüs karşılığı kredide Elüslerin yüzde 70’ine kadar Denizbank Elüs karşılığı kredi kullanılabilir. Kullanılan kredilerde normalde yüzde 5 olan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi yüzde 1 olarak uygulanır.
Tarımsal ürünler teslim edildikten sonra ürünler kalitesi ve sınıfı bu alanda uzman kişiler tarafından saptanır. Daha sonra ise kalitesi karışmadan sağlıklı ve güvenilir şekilde depolanır. Denizbank tarafından yapılan Elüs işlemlerinde gelir vergisi ve kurumlar vergisi açısından istisnalar bulunmaktadır. Bunlar hakkında bilgi edinebilmek ve krediye başvuru yapabilmek için en yakın Denizbank şubesine gitmek gerekir.
Yapı Kredi Elüs Kredisi
Yapı Kredi Elüs kredisi kapsamında kredi kullanabilmek için vade en fazla on iki ay olarak seçilebilir. Bu kredinin başvurusu Yapı Kredi Bankası şubelerinden kabul edilmektedir.
Üreticilerin kısa dönemli olan nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için verilen Elüs kredisinde tarım ürünleri emniyetli koşullar altında muhafaza edilir. Bu krediyi alırken ürün senetleri teminat olarak gösterilir. Sahip olunan senetler ile hasat dönemlerinin dışında kalan zamanlarda da alım satım yapılabilir. Banka tarafından sunulan kredi ile ilgili daha detaylı bilgi için şubeye gidilmelidir.
Kuveyt Türk Elüs Karşılığı Kredi
Çiftçilerin rahat, hızlı ve kolay kredi kullanabilmeleri için çıkarılan Elüs karşılığı kredi olanağında elektronik ürün senetleri teminat olarak kullanılır. Buna göre elektronik ürün senetlerinin değerlerinin yüzde 70’i oranında kredi kullanılabilir. Bu değerleme işlemi alanında profesyonel olan kişiler tarafından yapılır.
Kuveyt Türk Elüs karşılığı kredi verilirken ilgili senedin bağlı bulunduğu ticaret borsasında o ürün için oluşan güncel fiyatlar dikkate alınır. Bunlarla alakalı kapsamlı bilgi almak ve kredi başvurusunda bulunmak için bankanın şubesine gitmek yeterli olacaktır.
Fibabanka Elektronik Ürün Senedi Karşılığı Kredi
Fibabanka elektronik ürün senedi kredisi vadesi ile uyumlu geri ödeme planı avantajı ile verilir. Bu krediyi kullanabilmek için ek teminata ihtiyaç duyulmaz ve Elüs’e konu olan tarım ürünleri depolama boyunca bankaya teminat olarak gösterilir.
Sunulan kredi olanağı kapsamında banka ücret ve faiz tutarları ile vadeyi değiştirme hakkını saklı tutmaktadır. Krediden yararlanabilmek için işleme konu olan ürünlerin izinli olan lisanslı depolarda muhafaza edilmesi gerekir. Fibabanka şubeleri ya da 444 88 88 Fibabanka telefon bankacılığı üzerinden elektronik ürün senedi kredisi ile ilgili detaylı bilgi alınabilir.