Profesyonel iş hayatına atılmanın ilk yolu, iş başvurusu yapmaktır. İş başvurusu yapmak artık sadece yüz yüze gerçekleşmiyor. Dijital medya üzerinden de iş başvurusu yapılabiliyor. Günümüzde birçok kariyer siteleri mevcut ve milyonlarca üyesi var. Sizlerde o kariyer sitelerine üye olanlardan olmalısınız. Hatta dijital medya üzerinden işlem yapılan kariyer sitelerine, sadece yeni iş ilanlarına başvuranlar üye değil. Durum öyle bir hal aldı ki, herhangi bir mevkide çalışan bireyler dahi iş ilanlarına başvuru yapmaya başladı. Herhangi bir işte çalışan bireyler kendi profillerini daha iyi pazarlamak için dahi, birçok kariyer sitesinde aktif üyelikleri var. Bu da iş arayan bireylerin, önünü kesiyor. Bu durumla savaşmak için, kendinizi yani profilinizi güzel pazarlamanız gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak özgeçmiş hazırlamanız gerekli.
Yeni Mezun Nasıl Etkili Özgeçmiş Hazırlar?
Üniversiteden yeni mezun olmuş bireyler için ilk defa özgeçmiş hazırlaması, oldukça zor ve meşakkatlidir. Bu rehber eşliğinde artık daha profesyonel ve göze çarpan CV (özgeçmiş) hazırlayabilirsiniz. Özgeçmiş sayfasını 3 sayfaya ayıralım.
- Sunum
- Format
- İçerik
İlk göze çarpan sunum sayfasıdır. Hatta günümüz modern çağında, sunumdan önce ön yazı – kapak mektubu – referans mektubu gibi farklı sayfalarda mevcuttur.
Ön Yazı Sayfası
Ön yazı sayfasında şahsın kendini anlatan bir paragraf yazılır. Oldukça özenle seçilmiş kelimeler ile birey kendini bir paragrafta başvuracağı pozisyon için uygun olup olmadığını anlatmakla yükümlüdür.
Referans Mektubu
Referans mektubu sayfası ise; Bireyin başvurduğu pozisyon için uygun olup olmadığına şahit, referans olan kimsenin yazdığı yazıdır. Aile bireylerinden ve akrabalardan referans isteyemezsiniz, bu yazılı olmayan basit bir kuraldır. Referans mektubu yazdırmak zorunlu bir durum değil fakat kurumsal şirketler yüksek mevkideki pozisyonlar için istisnai de olsa karşı taraftan referans mektubu isteyebiliyor. Bu tarz istisnai durumlarla karşılaştığınızda, nasıl referans mektubu yazılır bilmeniz gerekli. Referans konusuna da açıklık getirmek istiyoruz. Ülkemizde kurumsal olan olmayan tüm firmaların başvuru formlarında, referans bölümü mevcuttur. Burada karşı taraftan istenen, “Başvuracağınız pozisyon için size referans olan var mı?” sorusunun cevabıdır. Daha önce aynı konumda, benzer sorumluluklarla çalıştığınız kişiler olmalı. Sadece yüksek makam sahibi tanıdıklarınız var diye referans kısmına yazdığınızda, olumsuz geri dönüş almanız aşikâr. Zaten yeni mezun bölümünde olduğunuz için, referans kısmı sadece yüksek mevkide çalışan makam sahibi insanlardan oluşuyor. Sizler tecrübe sahibi edindikçe, aynı konumda çalışan insanlardan referans edinmeye çalışmalısınız.
Sunum kısmında bir adet fotoğrafınız, kişisel bilgileriniz ve öne çıkan özelliklerinizi anlatan portföy tarzı sayfadır. Burada internet üzerinden paylaşılan hazır şablonları kullanmamanızı tavsiye ederiz. Microsoft Word içerisinde olan hazır şablonları da, kullanmayınız. Olumsuz geri dönüş alma riskiniz, daha fazla artar. Yapılması gereken karakterinizi, kişiliğinizi ve hayal gücünüzü yansıtan güzel bir sunum şablonu hazırlamanızdır. Bunun için birçok program mevcuttur. Format sayfasında mesleğiniz ile ilgili, biçimler kullanmaya özen göstermelisiniz. Örneğin; Gıda Mühendisi yeni mezun birey başvuracağı pozisyona uygun, oldukça sade ve yalın bir şablon kullanabilir. Dijital medya uzmanı birey başvuracağı pozisyona uygun, renkli ve modern portföy tasarımları tercih edebilir. Verilen örnekler otoriteye sığınarak verilmiştir. CV sayfasının içerik bölümünde; 2000 yılında revaçta olan birkaç kısım olmalıdır. Bu kısımlar;
- Projeler
- Seminerler
- Etkinlikler
- Sertifikalar
- Yetenekler
Bahsi geçen bölümleri özgeçmiş sayfanıza entegre etmelisiniz. Hiyerarşi sıralamasını, siz yapmalısınız. Sizin için önemli olan bölümden, pozisyon için en az önemli bölüme göre sıralama yapmanız gerekiyor. Gerek ön yazı da gerekse de CV sayfanızın içeriğinde kullandığınız cümlelerde, kendinizi tekrar etmekten kaçının. Yazdığınız kelimeler ve cümleler Türk Dil Kurumu’na uygun olmalı. Belirli yazı tipi kullanmalısınız ve yazı renginiz sabit olmalıdır. En azından başlıkların koyuluk tonlarını, isteğe bağlı düzenleyebilirsiniz. Her zaman aynı CV ile başvuru yapmayın. Aynı sayfa ile başvuru yaptığınızda olumsuz geri dönüş alıyorsanız sunum, format ve içeriği kesinlikle değiştirmeyi ihmal etmeyin.