Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekattır?
  1. Anasayfa
  2. İslamî Bilgiler

Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekattır?

2

Cuma namazı, cuma günü öğle vaktinde cemaatle kılınması farz olan bir namazdır. 5 vakit namazın şartlarına ek olarak Cuma namazının 2 şartı daha vardır. Bunlar;

  1. Bir müslüman üzerine farz olmasının şartları
  2. Cuma namazının sahih olmasının şartlarıdır.

1.Cuma namazının bir müslüman üzerine farz olmasının şartları

Cuma namazının bir müslüman üzerine farz olabilmesi için aşağıdaki 7 şartın yerine gelmesi gereklidir.

  1. Erkek olmak (Kadınlara Cuma namazı farz değildir.)
  2. Mukim olmak (Seferi olmamak)
  3. Hür olmak (Esir düşenlere ya da esaret altında bulunanlara Cuma namazı farz değildir)
  4. Sıhhatli olmak, sağlık açısından Cuma namazı kılmaya mani bir hal bulunmamak (Cuma namazı kılamayacak kadar hasta olan kişilere farz değildir)
  5. Görme yetisini kaybetmemiş olmak ( Âmâ olanlara Cuma namazı kılmak farz değildir)
  6. Cuma namazına kendisi yürüyerek gidebilecek kadar ayakları sağlam olmak ( Cuma namazına kendi başına yürüyerek gidemeyecek kadar kötürüm olanlara Cuma namazı farz değildir)
  7. Akıl baliğ olmak ve Cuma namazına gitmeye mani bir hali bulunmamak ( Şiddetli yağmur, kar yağışı gibi doğa olayları sonucu oluşan çamur, sel gibi afetler ile Düşman korkusu gibi Cumaya gitmeye mani durumları bulunanlar için Cuma namazı farz değildir)

2.Cuma namazının sahih olmasının şartları

Cuma namazının sahih olmasının, yani geçerli olabilmesinin şartları ise 6 tanedir.

  1. Cuma namazı kılınacak yerin şehir olması (Cuma namazı kılınmasına izin verilen yerler, (köyler dahil) şehir hükmündedirler.)
  2. Cuma namazını Emir veya Emir vekilinin (günümüz şartlarında diyanet işleri başkanı ve onun himayesinde görevlendirilen imamlar bu hükme girmektedir.) kıldırması
  3. Öğle namazı vaktinde kılınması
  4. Cemaat huzurunda hutbe okunması (Bant kaydı ya da canlı olarak hoparlörden hutbe okunması, çoğu alim tarafından bu şartın yerine getirilmediği şeklinde yorumlanmaktadır.)
  5. İmam dışında cemaatte en az 3 kişinin olması (Bu sayı Hanefi mezhebi için geçerli olup, Maliki’de 12, Şafii ve Hanbeli’de 40 erkek gereklidir)
  6. Cuma namazı kılınacak yerin herkese açık olması (İbadet serbestliği bulunmayan, ya da Cuma namazı vakti namaz kılmaya gelebilecek herkese açık bulundurulamayan yerlerde kılınan Cuma namazı, sahihlik şartlarına sahip değildir.)

Cuma namazı kaç rek’attır? 

Cuma namazı sırasıyla; Cumanın ilk sünneti 4 rek’at, Cumanın farzı 2 rek’at ve Cumanın son sünneti 4 rek’at olmak üzere toplamda 10 rek’attır. Bu 10 rek’at üzerine 4 ve 2 rek’at olmak üzere 2 namaz daha kılınır. Bunlardan 4 rek’at olarak kılınan ilk namaz “Zühr-i Ahir” namazı olarak geçmektedir. Bu namaza şu şekilde niyet edilir:

“Niyet ettim eda etmek üzerime farz olup da henüz üzerimden sakıt olmayan (düşmeyen) en son öğle namazının farzına”

Niyetinden de anlaşılacağı üzerine bu namaz, üzerimizde kalan (kılamadığımız, kazaya kalan, kabul olmayan) en son öğle namazı farzı yerine geçmektedir. Bu namaz bazı islam fıkhı alimleri tarafından tavsiye edilmiştir. Esas amaç kılınan Cuma namazı herhangi bir nedenle kabul olmamış ise, o günün öğle vaktinin eda edilmiş olmasını sağlamaktır. 

Kalan son 2 rek’at namaz ise vaktin sünneti olarak geçmekte ve bu namaza o şekilde niyet edilmektedir. 

Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma namazı, 4 rek’atlık ilk sünnet ile başlar. Bu ilk sünnetin ardından camii içerisinde okunan ezanla birlikte imam hutbeye çıkarak cemaat huzurunda hutbe okur. Hutbenin ardından 2 rek’atlık Cuma namazı farzı kılınır. Farzın ardından yine 4 rek’atlık son sünnet kılınır. Son sünnetin ardından Cuma namazı tamamlanmış olur. Bundan sonra yukarıda da bahsettiğimiz gibi 4 rek’atlık “Zühr-i Ahir” namazı ve 2 rek’atlık vaktin sünnetleri kılınır, böylelikle Cuma namazı tam manasıyla eda edilmiş olur.

Yazı Kaynakları
Fazilet Neşriyat "Muhtasar İlmihal"
Sorularla İslamiyet internet sitesi (e.t. 21/10/2022)
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 1 sene önce

    Bilgilendirme için teşekkürler. Allah razı olsun ;)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir