KIŞ HASTALIKLARINA İLAÇTIR
Ihlamurun içeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde birçok rahatsızlık şifa bulur. Özellikle öksürüğü kesen bir bileşen ordusuna sahiptir. Aynı zamanda ateş düşüren bir yapısı ile kış aylarının vazgeçilmez bir bitkisidir. Kış günleri rahatsızlıklarını hem önleyerek hem de tedavi ederek ortadan kaldırır. Nezle ile grip başta olmak üzere soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar onun ile çare bulur.
Boğazlardaki ağrıları azaltır. Burun tıkanıklığını giderir. Vücut ısısını arttırdığından terlemeye sebep olur. Terlemeyi adeta ateşler. Bundan sebep vücudun toksinlerini atmasına katkı sağlar. Terleyerek uyardığı vücut ile de ateşin düşüp ciddi rahatsızlıklara sebep olmasını engeller. Terleten ve ateşi düşüren bir yapısı vardır. İçeriğindeki maddeler ve terletmesi sayesinde vücutta bulunan fazlalık tuzun, suyun ve yağın vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca müzmin bronş üzeri rahatsızların her birerine çare olur.
Ağaçtan sarkan sıhhat ıhlamur, iltihap giderici de bir özelliğe sahiptir. Hem kan damarlarındaki iltihaplanmalarda hem de solunum yolları iltihaplarında çok faydası görülen bir bitkidir.
RUH DİNGİNLİĞİNE KATKISI
Kesinlikle kaygı hastalığını giderir. Rahatlatan bir içeriği sayesinde dingin bir vücut ortaya koyar. Stresin kökünü kazır. Ruhsal açıdan size rahat bir vücut oluşturur. Sakinleştiren ve sinirleri yatıştıran bir içeriği vardır. Gerginliği azalttığı vücuda rahatlama sağlar. Uyku durumu verici bir niteliktedir. İyi bir uyku çekmeyi sağlar.
Başta oluşan ağrıların vücutta oluşturduğu tesirini kırar. Baş ağrısından gut rahatsızlığına kadar birçok ağrının hafiflemesini temin eder. Ağrı giderici bir özelliği sayesinde özellikle migren ağrılarını hafifleten bir rol üstlenir. Boğazda oluşan ağrıları izole eder. İş yorgunluğu giderip dingin bir beden ile işe dönmenizi temin eden içeriğe sahiptir. Sinir üstündeki etkisi ile rahatlatır.
KANSERE KARŞI ETKİSİ
İçeriğinde barındırdığı antioksidan çeşitleri sayesinde hücrelerin değişime girerek kanserli hale gelmesini engeller. Buna sebep olan zararlı maddeleri de vücuda yerleşmesine mani olur. Özellikle kuarsein antioksidan çeşidi ile kumarin antioksidanı sağlıklı hücrelerin yapısını korur. Kalbin atım ritmi ve vücuda kan pompalama sistemi üstünde müspet etkisi vardır.
KALP VE DAMAR SAĞLIĞI AÇISINDAN
Ağaçtan sarkan sıhhat ıhlamur, damarların sertleşmesini gideren bileşenleri sayesinde, bu rahatsızlığı önler. Dolayısı ile de damarları genişletir. Kandaki basıncı düşürmesi ile bilinir. Kalp ve damar dostudur. Kalp çarpıntılarına çok faydalıdır. Yüksek tansiyonun tedavisine yardım eder. Bağışıklık sistemine kuvvet katar. Vücut toksinlerinin atılmasına sebep olur. Karaciğerdeki rahatsızlıkların tedavi sürecine yararlıklar sağlar. Arterin duvarlarında oluşan plakların oluşumunu dahi önler. Kanın duvarlarını esnekleştirir.
SİNDİRİM ORGANLARINA ETKİSİ
Mideyi rahatlatan bir içeriğe sahiptir. Mide gazını yok eder. Kasılmasını giderir. Şişkinlik oluşumunu bitirir. Mide üstünde rahatlama oluşturur. Ağaçtan sarkan sıhhat ıhlamur, sindirim sistemindeki organların sorunlarını ve rahatsızlıklarını giderir. Çalışma tertibi kazandırır. Çalışma ritmini ayarlar. Safra kesesinde oluşan rahatsızlıklar için bir ilaçtır. Hazım sorununu kökten çözer. İshal rahatsızlığına bir çaredir. Karaciğer hastalıklarının tedavi sürecine katkı verir.
İdrar söktüren bir içeriğe sahiptir. İdrarı üreten yapısı ile bedendeki zararlı ziyaretçilerin atılmasını sağlar. Bağırsak iltihaplanmalarına çözüm olur. Sık olarak tuvalet ihtiyacının getirisi ile vücut rahatsızlıklarını kovar. Böylece böbrek rahatsızlığına da çareler sunar.
IHLAMUR ÇAYININ HAZIRLANMA ŞEKLİ
Kaynar suyu bir su bardağı içine koyduğunuz üç dört parça ıhlamur çiçeğini dökerek hazırlaya bilirsiniz. Ihlamurun su içerisinde kaynatılması tavsiye edilmez. Kaynar su döküldükten sonra sekiz dokuz dakika kadar beklenmesi tavsiye edilir. Öğünlerin sonrasında günde üç defa kullanılması tavsiye olunur. Böylelikle ağaçtan sarkan sıhhat ıhlamur çayı, şifa deposu olarak bileşenlerindeki maddeleri sizin bedeninizin istifadesine sunar.
Ihlamuru yalnız başına çay olarak içe bileceğiniz gibi diğer bitkiler ile de takviyeli kullana bilirsiniz. Zencefil gibi bitkiler ile ortaklaşa kullanılan çaylarda oldukça fazla faydalar vardır. Bunlara ilaveten kedi otunun kökünü ve melisa otundan ilave ederek dörtlü şifa deposu bir karışım elde ede bilirsiniz.
Nane ile limonun uyumundaki ahenge ıhlamur ilave ederek de bir şifa atomu oluştura bilirsiniz.
BİR DEMET TAVSİYE
Ağaçtan sarkan sıhhat ıhlamur, kısa ve belli miktarlarda kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanım ile kalpte hasara sebep ola bilmektedir. Ihlamur faydalıdır ancak ağacının kabukları ciltte tahrişe neden ola bilir. Toplama esnasında dikkat edilmelidir. Sıcak ve güneş olan bir günde ıhlamur çiçeklerini toplayın. Özellikle bir iki gün önce yağmurun yağması toplama için idealdir. Gebelik ve emziklilik dönemlerinde kullanımı hekim kontrolünde olmalıdır.
Muhakkak toplanılan ıhlamur çiçeklerini gölgede kurutmalısınız. Taze ürünleri güvenilir yerlerden temin etmeye bakın.
Anemi sorunu olanların tüketiminde hekime danışmaları şarttır. Kalp rahatsızlığı bulunanlar ile dikkat gerektiren işlerle iştigal edenler kullanmamalıdır.