İnsomnia, yani dilimizdeki ismiyle Uykusuzluk, bireylerin uyumasına engel olan bir uyuyamama durumunu ifade eder. Bu durum uyku bozukluğu şeklinde isimlendirilen bir hastalık olarak görülmektedir. Bu hastalık uyuyamama şeklinde görülebileceği gibi, erken uyanma veya sıklıkla uyku bölünmeleri halinde de karşımıza çıkabilir.
Uykusuzluk kişilerde stres, travma, yoğun iş temposu gibi nedenlerle geçici olarak da görülebilir. Ancak 1 aydan fazla süredir devam eden durumlarda (kronik) uykusuzluk rahatsızlığına karşı profesyonel destek alınması tavsiye edilir.
Uykusuzluk tedavi edilmediği sürece kişilerin yaşam kalitesinde belirgin bir düşüşe neden olabileceğinden önem verilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Uykusuzluk nedenleri nelerdir?
Uykusuzluk yani İnsomnia çok farklı nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bu rahatsızlık gençlerden daha çok yaşlılarda kendini daha fazla hissettirmektedir. Yine erkeklere oranla kadınlar uykusuzluk hastalığından daha fazla şikayetçidir.
Uykusuzluğun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlaç kullanımı,
- Fiziksel yorgunluk,
- Duygusal yorgunluk,
- Aşırı gürültüye maruz kalma,
- Aşırı sıcağa maruz kalma,
- Aşırı ışıklı ortama maruz kalma,
- Depresyon v.b. psikolojik rahatsızlıklar,
- Stres.
Uykusuzluk belirtileri nelerdir?
Uykusuzluk belirtileri, genel olarak insanların yaşam kalitesinde düşüşe neden olan halleri içermektedir. Bu halleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gün içerisinde sürekli uyuklama hali,
- Aşırı yorgunluk,
- Konsantrasyon ve odaklanma eksikliği,
- Aşırı sinirlilik,
- Hafıza ve zihin ile alakalı problemler yaşama,
- Geceleri uyuma problemleri yaşama,
- Gece aralıklarla uyanma,
- Sabah erken uyanma,
- Uykudan sonra yorgunluk hissetme,
- Gün içerisinde uykusuzluğa bağlı hatalar ve kazalar.
Uykusuzluk nasıl tedavi edilir?
Uykusuzluk rahatsızlığının tedavi edilebilmesi için öncelikle rahatsızlığa neden olan durum araştırılıp bu durum özelinde kişinin yaşam standartlarını artırabilecek davranışlar önerilebilir. Yine uykusuzluğun şiddetli olarak yaşandığı düşünülüyorsa uyku ilaçları, egzersizler, beslenme düzeni gibi yöntemlerde tedavi aşamasında kullanılabilmektedir. Tüm bu yöntemlere rağmen kişinin uyku bozukluğu devam ediyorsa, psikolojik testler istenip, duruma göre tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Bir hafta aralıksız uyu deseler uyurum. O derece yani
Birgün aralıksız uyumak bile insan vücudu için zararlıdır.